НОВОСТИ

Цвијановић у Бакуу са Франсисом о ставовима и позицији Српске

15/03/2024

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић састала се данас на маргинама 11. Баку Глобал Форума са предсједником 78. засједања Генералне скупштине Уједињених нација Денисом Франсисом којег је упознала са ставовима и позицијом Републике Српске у погледу актуелних прилика у БиХ.

 

 

Током разговора, Цвијановић је истакла оприједијељеност институција Републике Српске и њених легитимних представника еворопском путу, уз досљедно поштовање Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ.

 

Нагласила је да је дијалог и договор демократски изабраних представника народа, од суштинског значаја за напредак БиХ, те истакла да страни интервенционизам и наметање одлука неизабраних представника међународне заједнице није у складу са демократским принципима и владавином права и не доприноси очувању политичке и институционалне стабилности БиХ.

 

У погледу сазнања о представљању нове Резолуције о Сребреници, српски члан Предсједништва БиХ информисала је предсједника 78. засједања Генералне скупштине УН-а да у Предсједништву БиХ не постоји јединствен став нити сагласност о овом питању, истичући да се активности те врсте сматрају унителарном акцијом појединих етничких групација, које у суштини желе да се обрачунају са Републиком Српском.

 

Саговорници су овом приликом размијенили мишљења и другим актуелним политичким И економским темама, те заједничким правцима дјеловања у циљу одрживог напретка у земљи и шире, као и превазилажењу глобалних изазова са којима се сусреће савремени свијет.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести