НОВОСТИ

Предсједник Српске на Форуму у Санкт Петербургу; Додику медаља предсједничке библиотеке Јељцин

05/06/2024

Почео је Међународни економски форум, током којег ће у Санкт Петербургу бити одржан састанак руског предсједника Владимира Путина и предсједника Републике Српске Милорада Додика. Како је најављено, предсједнику Додику биће уручена медаља предсједничке библиотеке Јељцин. Овај престижни, свјетски привредни догађај биће прилика да и Република Српска представи своје потенцијале.

 

 

Након што га је руски предсједник Владимир Путин одликовао Ореденом Александра Невског, за велики допринос сарадњи Русије и БиХ, посебно за јачање партнерства са Републиком Српском, Милораду Додику још једно признање.

Медаља предсједничке библиотеке “Јељцин”, која ће му сутра бити уручена на петербуршком форуму. У Санкт Петербург сутра стижу и Милорад Додик и Владимир Путин.

Њихов састанак предвиђен је у поподневним часовима. Главни догађај вишедневног форума биће пленарна сједница на којој ће се у петак обратити руски предсједник. Тема овогодишњег Петербуршког форума је”Основа мултиполарности — формирање нових центара раста”. Више од 130 делегација представиће своје могућности. Међу њима и представници Владе Луганске Народне Републике.

– Важно нам је да као саставни дио Руске Федерације учествујемо у економији цијеле државе и да представимо нашу производњу – истакла је Светлана Подлипаева, представник Владе Луганске Народне Републике.

Луганска Република представила је потенцијале у областима рударства, машинске индустрије, пољопривреде и прехрамбене производње.

На Форуму учествују и бројни произвођачи из Кине. Своје производе представила је кинеска компанија луксузних аутомобила “Хончи”. На руском тржишту појавили су се прије годину.

– За нас је учешће на Форуму од круцијалне важности. Највреднија ствар је што можемо представити возила која користи чак и кинеска влада – каже Иван Саваљев извршни директор “Хончи Русија”.

Упркос санкцијама које су уведене Русији и покушајима њене изолације, из кинеске компаније поручују да је Руска Федерација добар партнер за сарадњу. Од када су постали саставни дио Русије, напредак осјете и у Луганској Републици.

– Руска Федерација је велико тржиште и спремни смо да се ширимо – додала је Пидлупаева.

Шанса је ово и за Републику Српску и за њена предузећа и градове, чији ће потенцијали бити представљени на овогодишњем престижном привредном догађају.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести