НОВОСТИ

Видовић: Имамо највише запослених од настанка Републике Српске

04/03/2023

Плате се повећавају и у јавном и у реалном сектору. За свако повећање плата у реалном сектору враћамо порезе и доприносе, тако да послодавца то повећање кошта само нето плата. Откада је та мјера уведена прије двије године, ми смо 43 милиона КМ вратили послодавцима на име пореза и доприноса, рекла је ово за портал banjaluka.net Зора Видовић, министар финансија Републике Српске, коментаришући могуће и остварени раст плата у Српској.

 

 

Видовић је нагласила да је просјечна плата у Републици Српској у прошлој години износила 585 евра, а у јануару ове године 622 евра.

– То значи да је плата заиста повећана и вјерујем да је свим озбиљним послодавцима, који желе да наставе свој бизнис и да буду успјешни, приоритет повећање плата и унапређење технологија – додаје Видовић.

Коментаришући исплату одређеног дијела плате радницима “у ковертама”, Видовић је рекла да се та врста “сиве економије” у Српској смањује, те да су радници у том погледу сада у повољнијој позицији.

– Тога има дефинитивно, али мислим да је све мање и мање. Радници су сада у другој позицији. Некада је послодавац имао вишка запослених, па сте морали како они кажу. Радници више и не прихватају то “плата у коверти”. Тако да се и у том смислу смањује сива зона, као и повећавањем минималца. Вјерујем да ће та сива зона поново доћи под један значајнији удар, јер видим да се тражи потписивање колективних уговора, а када они буду потписани, свака грана има свој минималац и није реално очекивати да ће бити нешто у ковертама – наводи Видовић.

“Раст БДП један од највећих у окружењу”

Видовић је истакла да су претходни мандат на челу Министарства финансија обиљежили догађаји који су се негативно одразили на економију у цијелом свијету, али да је Република Српска упркос ограничењима и притисцима успјела да одржи привредну активност и помогне привредним субјектима.

– С друге стране, помогли смо здравственом сектору у смислу да је сваки становник који је имао потребу да се лијечи имао услове за то. Срећна сам што смо на крају 2020. године имали исти број радника, као и на почетку. Већ 2021. године имали смо више запослених, а сада имамо највише запослених од настанка Републике Српске, негдје преко 290.000 радника – наглашава Видовић.

Она је додала да је прошле године геополитичка криза захватила цијели свијет и узроковала тотални поремећај на свим тржиштима.

– Упркос томе нема предаха. Морамо радити интензивно и свакодневно, водити бригу о свакој марки коју потрошимо и коју примимо у буџет да бисмо издржали овакву ситуацију, јер је то тешко и за земље које су далеко богатије од нас – наглашава Видовић.

Она истиче да је у прошлој години просјечан раст БДП био 3,5 одсто, те да је то један од највећих у окружењу.

– Боримо се лавовски да одржимо ову ситуацију. Могу да поручим свим грађанима да ће Република Српска остати стабилна, да ћемо урадити све што смо планирали и да ће буџетски корисници добити своја примања, да ћемо такође пратити ситуацију и у великој мјери помагати привреди и пољопривреди – додаје Видовић.

Закључује да Влада Републике Српске показује спремност за нове изазове и да не смије дозволити да дође у ситуацију да не може измиривати своје обавезе.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести